19.СУ "ЕЛИН ПЕЛИН"
ул. "Яков Крайков" №16, гр. София

Mobility in Turkey

Добра новина за проект “Еразъм+”!

В периода от 03 – 08 октомври 2022 г. учители и ученици от 19.СУ “Елин Пелин” взеха участие в международна мобилност на тема „Developing Strategies, Practices and Finding solutions to Obesity (Healthy Life) by Taking Attention to Healthy Eating and Physical Activities Using Intercultural Learning by Including Disadvantaged“, КД2, съфинансирана от програма „Еразъм+“, сектор “Училищно образование” – училищен обмен на ученици и учители.
Домакин бе специализираното училище “Yenice ÇPAL”, в турският град Тарсус/Мерсин. Около 27 ученици и учители от България, Турция и Румъния взеха участие в различни дейности и работилници по предварително изготвена от домакините програма. Турските ни партньори предоставиха възможност да станем участници в училищният живот и в други две училища с представянето на лабораторни занятия по химия и приготвяне на традиционно турско ястие в училищната кухня, с ученици от профил готварство. Организирани бяха три културно-исторически обиколки до Кападокия, гр. Мерсин и гр. Адана. Учениците имаха възможност да участват в няколко работилници за здравословно хранене. Посетихме и няколко ферми за био плодове и зеленчуци. Подариха ни семена и разсади на различни сортове растения, които ще засадим в училищната градина. Проведоха се международни срещи по футбол, волейбол, баскетбол, както и плуване на средиземноморското крайбрежие. Изпълниха се всички заложени дейности по програмата свързани с главната цел на проекта: подобряване на хранителните ни навици и начин на живот. Подобриха се комуникационните и езикови умения на всички участници. Създадоха се нови приятелства, обмениха се контакти за комуникация в различни социални мрежи с цел бъдещи срещи и партньорства.🇪🇺 🌎
Г-жа Клара Арабаджиева, Мирела Петкова, Николинка Василева и Теодор Тодоров заедно с петима ученици от гимназиален етап си сътрудничиха по време на планираните дейности. Всички участници получиха сертификат, декларация за участие и европас, издадени от училището домакин. Всички заложени дейности в програма на обучението се изпълниха по график на сто процента.
Разпространението на резултатите ще се осъществи на сайта на 19. СУ “Елин Пелин”, на сайта на проекта и платформата Е-туининг с отговорник и координатор за реализирането им е М. Петкова.
Тази публикация/съобщение отразява само личните виждания на своя автор и не дава право да бъде търсена отговорност на Комисията за използването на съдържащата се в нея информация.
„Този проект е съфинансиран по Програма „Еразъм+“ на Европейския Съюз.

Благодарим за участието на всички ученици и техните учители!

До нови срещи през ноември 2022 г. в Румъния!

С уважение: Екипът на 19. СУ “Елин Пелин”.