19.СУ "ЕЛИН ПЕЛИН"
ул. "Яков Крайков" №16, гр. София

Млад илюстратор

СВЯТ КАТО ЦВЯТ

В продължение на една година юноши от няколко училища и ателиета в София твориха в клуб „Млад илюстратор“ и създадоха „Свят като цвят“ – албум с илюстрации на български народни пословици и поговорки. Идеята е на фондация „Детето и фолклора“ като нова форма за неформално образование и творческа изява на юноши и младежи.  Той дава възможност на днешните деца да усетят и разберат някогашните деца. Да открият цветовете на техния свят. Да видят как звучат техните „открития“ сега: парица – царица, учението край няма, блага дума, железни врати отваря, големите риби изяждат малките, без пари и магарето поп става… И не на последно място –  да открият полезни съвети за добро живеене, красиви образи, които да нарисуват, ценности, до които да се докоснат

Пословиците и поговорките са част от неписаната мъдрост на народа ни за добро живеене – най-кратката, събрана в едно изречение мъдрост.  Задачата е трудна.  И много полезна. Да изберат, значи да прочетат, да осмислят как звучи „откритие“ отпреди стотици години, да сравнят и харесат. Да илюстрират, значи да пренесат един далечен свят в днешния. Да го направят добре, означава да научат що е илюстрация, как се илюстрира фолклорен текст, как да останат верни на две различни епохи и още много други неща. Запознаваха ги с тях д-р Лилия Старева, фолклорист, доц. Николай Цачев, художник, преподавател по илюстрация и печат в НХА и проф. Нели Бояджиева  от  СУ „Климент Охридски“, психолог, арт терапевт.

Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд  „Култура“ по програма за възстановяване и развитие на организациите в областта на любителското творчество.

Партньори по проекта са 19 СУ „Елин Пелин“, 144 СУ „Народни будители“ и Ателие „Приказен свят“.

ПОКАНА Фондация „Детето и фолклора“ Район „Красно село“ и 19 СУ „Елин Пелин“ Имат удоволствието да Ви поканят на семинар „Историята"