19.СУ "ЕЛИН ПЕЛИН"
ул. "Яков Крайков" №16, гр. София

Mobility in Bulgaria

В периода от 06 -10 юни 2022 г, 19.СУ “Елин Пелин”, отново бе домакин на поредната международна мобилност на тема “Developing Strategies, Practices and Finding solutions to Obesity (Healthy Life) by Taking Attention to Healthy Eating and Physical Activities Using Intercultural Learning by Including Disadvantaged People”/“Разработване на стратегии, практики и намиране на решения за превенция на затлъстяването (здравословен начин на живот), като се обърне внимание на здравословното хранене и физически дейности, чрез използването на междукултурно обучение и включване на хора в неравностойно положение”/, КД2, съфинансирана от програма „Еразъм+“, сектор “Училищно образование” – училищен обмен на ученици и учители.  Над 35 ученици и учители от България, Румъния и Турция, бяха посрещнати с традиционни български танци, хляб и сол. Директорът  на училището – г-жа Клара Арабаджиева приветства гостите. Разходката из училищната сграда и посещаването  на учебни часове впечатли гостите. Проектът допринесе за повишаване популяризирането на здравословния начин на живот и внесе дългосрочни подобрения в избора на храна и хранителните навици на нашите ученици. Изхождайки от главната цел на проекта-здравословно хранене и начин на живот, учители и ученици получиха подробна  информация относно правилата за безопасно и правилно хранене, предлагането на здравословни храни, които могат да се заменят желанието  за бързо хранене и вредни храни    Организирахме културно-историческа обиколка: на гр. София, Витоша, Боянския водопад и Боянската църква. Програмата на проекта включваше различни дейности и работилници, преход в планината, фитнес тренировка с треньор и плуване в спортен комплекс “Спартак”, беседа на тема: “My pyramid: steps to healvier you” с проф. Панайотов от НСА, демонстрация: как да си приготвим здравословна храна в домашни условия с домакин: пекарна “Ананда”,  презентациии по темата и др.

Чрез методите на неформалното образование, младежите придобиха различни знания и умения в областта на здравословното хранене и физическа активност като начин на живот.

Следвайки главната цел на проекта, успяхме да дадем познания и да подобрим комуникационните и езикови умения, “language by doing”, на учащите, за да намерят нови възможности за по-здравословен начин на живот и хранене в 🇧🇬 🇹🇷  🇷🇴  🇪🇺 🌎

Линк към видео от мобилността:https://youtu.be/yGgDncyn-GI

     Г-жа Клара  Арабаджиева, Мирела Петкова и екипът по проекта създадоха необходимата организация и приятелска атмосфера за сътрудничество по време на планираните и реализирани дейности! 

Благодарим за участието на всички ученици и техните учители!

До нови срещи!

                                               С уважение: Екипът на 19.СУ “Елин Пелин”