19.СУ "ЕЛИН ПЕЛИН"
ул. "Яков Крайков" №16, гр. София

Mobility in Belgium

Добра новина за проект “Еразъм+”!

В периода 09-13 май 2022 г., учители и ученици от 19. СУ “Елин Пелин”, отново се взеха участие в международна мобилност на тема „Yes Europe III– Young people in education and studies working and living in Europe“, КД2, финансирана от програма „Еразъм+“, сектор “Училищно образование” – училищен обмен на ученици и учители.  Домакин бе специализираното училище: “Campus Redingenhof – GO! Atheneum”, в белгийския град Льовен.

Около 37 преподаватели и обучаващи се от България, Германия, Белгия и Северна Македония взеха участие в различни дейности и в работилници в продължение на една седмица. Училището домакин е професионално с различни специалности, а учениците, които учатваха в проекта бяха от курса по “Туризъм”. Групата посети университета “KUL” – Льовен, както и образователните центрове към него – “Agora” (отворено пространство за осъществяване на образователни процеси, предлагащо капацитет от 500 души) и “Pangaea” (Студентски културен център, обединяващ студенти от над 70 националности). Бяхме гости на колежа “UCLL”, кампус “Proximus”, залагащ на практическото обучение и добрата връзка и комуникация с бизнес партньорите. Посетихме и най-голямата фирма за избор на персонал в Белгия – “VDAB”  и  “Aviato” – специализирана фирма за подбор на персонал за белгийското летище. Бяха организирани две културно-исторически обиколки в гр. Льовен и гр. Антверпен, както и посещение в Брюксел. Учениците имаха възможността да се запознаят отблизо, в детайли,  с предлаганите обучения и приложението им в работна среда в Белгия. Въпросните се реализират /протичат/ през цялото време в международна среда. Кореспонденцията се осъществява на английски език. Учениците работят и върху различни съвместни дейности, в платформата “Etwinning”.

Всички, заложени критерии по предварителната програма, са изпълнени по посочения стандарт, като се спазват целите на проекта. Подобряването на комуникационните и езиковите умения на учащите повишават техните способности. Предлаганата информация дава сведения, необходими на учениците, относно протичането на обученията в колежи/ университети и протичането на работната дейност в Белгия и в Европа: 🇧🇪 🇲🇰 🇩🇪 🇧🇬 🇪🇺 🌎.

     Г-жа Клара Арабаджиева, Мирела Петкова и Калин Радулов заедно с петима ученици от гимназиален етап работят в приятелска атмосфера. Налице са кооперативност и сътрудничество по време на планираните дейности с колегите и обучаващите се от държавите партньори.

Проект е финансиран по програма „Еразъм+“ на Европейския съюз.

Благодарим за участието на всички ученици и техните учители!

До нови срещи през есента на 2022 г. в Германия!

П.П. “Тази публикация/съобщение отразява само личните виждания на своя автор и не дава право да бъде търсена отговорност на Комисията за използването на съдържащата се в нея информация.”

                                                   С уважение: Екипът на 19. СУ “Елин Пелин”.