fbpx
19.СУ "ЕЛИН ПЕЛИН"
ул. "Яков Крайков" №16, гр. София

Дискусия „Агресията и насилието в училищата“

Фондация „Слънчеви пътеки“ в 19.СУ „Елин Пелин“

 

„Агресията и насилието в училищата“ бe темата за дискусия, организирана от  фондация „Слънчеви пътеки“ в столичното 19 СУ“Елин Пелин“ с ученици от   шести клас. Вождещ бе Александра Алгафари-неорайхиански аналитичен психотерапевт и училищен психолог, която прие мисията на фондацията с радост и съгласие. За разлика от друг път, този  час на класа,   бе истинско предизвикателство за децата. В препълнения салон темата за агресията бе разнищена, бе анализирана, бе разиграна.   За целта на срещата  фондацията  предостави на учащите книжката „Усмихни се“, която да им послужи в училището и в дома.
Идеята на „Слънчеви пътеки“ e да бъдат полезни на децата, родителите и техните преподаватели с образователна лекция и диалог за агресията, за нарасналата престъпност в учебните заведения. Данните сочат, че България е сред първите 10 държави с най-висок процент на тормоз в училище според изследване на Световната здравна организация в 43 страни. Само за една година агресията в училище се е увеличила два пъти според статистиката. Над 4500 са ситуациите с физическа и вербална агресия в образованието за 2016/2017 г. според МОН. Затова и подготовката около обучението срещу агресията беше една отговорна задача, която без подкрепата на народният представител от ПГ на „БСП за България“  Димитър Данчев нямаше да се осъществи, споделят от фондацията.
Училището, чийто патрон е големият творец Елин Пелин, ни посрещна с талантливо изрисувани  пана на неговия лик, с много портрети на български писатели и възрожденци, с готовност да се включат повече учащи  в темата за агресията и езика на омразата. Реновираната и уютна библиотека, пък приканваше с интересна литература, читалня и масичка за отдих и раздумка.

Директорът на училището Клара Арабаджиева, заместник-директорът на средния курс Мая Желазкова, педагогическият съветник Гергана Узунова, библиотекарят и координатор на извънкрасни дейности Нина Ангелова, класните ръководители на шестите класове, дадоха своето гостоприемство, за да се проведе един урок по общуване, различен от омразата и гнева в обществото.

Като истински професионалист Александра Алгафари въведе момичетата и момчетата  в света на психологията, даде примери от ежедневието за езика на омразата, негативните мисли, нараняването. Тя сподели за разновидностите на аграсията, които влияят в различна степен на човека  и за скритото натрупване, което не винаги се споделя. Под формата на игри се показаха сцени между „жертва“ и „агресор“, с образователна цел и как може да се предпази човек от формите на агресия. Показани бяха примери за нападение чрез обиди и провокация. Показано бе как може да се парира аграсията. „И в това е смисълът“, каза Алгафари. И обясни как може да се избегне и предотврати подобно опасно поведение в критична ситуация.

По време дискусията бяха задавани десетки  въпроси, свързани с причините за лошите и негативни връзки между хората, за ситуациите в училище и в къщи, за агресията в медиите и социалните мрежи. Децата бяха изключително любознатилени и любопитни, но и някак философски настроени.

Част от нашата мисия е да помагаме за решаване на подобни проблеми, споделиха Даниела Козовска и Паола Колева от фондация „Слънчеви пътеки“.
В края на срещата преподавателите и учениците благодариха на Александра Алгафари и на организаторите, пожелаха си до нови срещи и се фотографираха за спомен.

Управителят на фондацията Миглена Китанова благодари на всички за инициативата да бъдат заедно, поднесе и поздравления на екипа на сп.“Черно и бяло“ за отразяването, за професионализма и готовността да бъдат в мисията срещу агресията.