март 13, 2015

Училището днес

     

Разположение

19.СУ „Елин Пелин“ е разположено в централната част на София, в тих квартал между Медицинска академия, Военномедицинска академия и института за спешна медицинска помощ „Пирогов“. Сред градския шум, ускорен ритъм на живот и интензивен трафик, нашето училище се явява като остров на спокойствие и ред.

История

Създадено през 1932 година, с финансовата подкрепа на видни граждани от кв. Кривата река и получило своето име в присъствието на патрона си – Елин Пелин, нашето училище живее със самочувствие и амбиция да постига все повече и в нашето съвремие.

19.СУ „Елин Пелин“днес

Днес 19.СУ „Елин Пелин“ се идентифицира като училище по предприемачество и бизнес с интензивно изучаване на чужди езици – английски, немски и норвежки. То е първото и единственото училище в България, където може да се изучава норвежки език.

19.СУ „Елин Пелин“ е член и съосновател на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България. Училището осъществява връзки и с други обществени организации, институции, имащи пряко отношение към възпитателната работа и подпомагащи дейността на училището – Асоциация „Родители“, Джуниър Ачийвмънт България, Британски съвет, Гьоте институт и други.

Духът на разбиране, взаимопомощ  и толерантност между всички в училище е водещ във философията ни. Това гарантира успешната ни работа и усещането ни за радост, удовлетвореност и спокойствие.

„Център за лидери“

19.СУ „Елин Пелин“ си е поставило стратегическа цел да се позиционира като училище, което развива лидерския потенциал на децата, формира мислене на бъдещи предприемачи, развива креативност и иновативност. Нашето разбиране е, че у всяко дете има заложен богат потенциал, а работата ни е да го разкрием и развием, за да изпълняваме успешно своята мисия да подготвяме и създаваме лидери.

Във връзка с това, за нас е удоволствие да ви съобщим, че проектът на 19.СУ „Елин Пелин“ – „Център за създаване на лидери“ е сред финалистите в конкурса „Училище на бъдещето” на фондация „Америка за България“.

19.СУ „Елин Пелин“ е едно от десетте училища, получили финансиране от кандидатствалите 220 училища от 98 различни населени места в страната.

 Основните цели на проекта са:

  • Учене чрез ползване на съвременни технологии;
  • Учене в среда, която стимулира креативност, иновативност, инициативност и спомага за осъществяване на потенциала учениците;
  • Създаване на учебна среда максимално близка до условията, при които работи глобалния бизнес;
  • Стимулиране на четенето – необходимост за успешния предприемач и лидер.
  • Обособяване на пространства за свободно общуване;
  • Създаване на съвременен интериор;