fbpx
19.СУ "ЕЛИН ПЕЛИН"
ул. "Яков Крайков" №16, гр. София

ПЪРВА ГОДИШНА СРЕЩА НА УЧИЛИЩАТА В ОБЛАКА

ПЪРВА ГОДИШНА СРЕЩА НА УЧИЛИЩАТА В ОБЛАКА

 

Първата годишна среща на училищата в облака се проведе на 31.09. и 01.09.2018 г в град Пловдив. Близо 100 директори и учители на образователни институции от цялата страна, включително и ние от 19.СУ “Елин Пелин”, въвели облачни технологии, се събраха малко преди старта на новата учебна година, за да сверят часовника и да видят кой на какъв етап от процеса на внедряване се намира. Целта на форума, който се проведе със съдействието на Центъра за творческо обучение в Дом на културата “Борис Христов” – гр. Пловдив, бе да предложи платформа за обмяна на опит и да постави началото на общност от училища, които променят българското образование с въвеждането на технологични иновации. В срещата по програма взеха участие  Анна Артемиева – ръководител партньорствата на екосистемата на Google за образованието за Европа, Близкия Изток и Африка, екипът на Център за творческо обучение, инж. Герасимов – директор Дирекция ИКТ в МОН, заместник-кмета на Пловдив Стефан Стоянов, директори и учители от София, Пловдив, Русе и др.

Представиха се възможните ползи от Google и G suite – водеща в света облачна платформа комбинирана с хромбук, електронни процеси в администрацията, 360 градусова камера, AR Coreq, добри практики с Google инструменти, акценти за професионалнао развитие на учителите, иновации чрез облак или как се прави проект 1:1, бъдещи проекти на МОН в подкрепа на облачните платформи и услуги. Ние в 19.СУ”Елин Пелин” също работим с  полезно съдържание и приложения като виртуални експедиции (Google expeditions), електронна класна стая (Google classroom), електронна поща (Gmail) и други. По-малко бумащина и значително облекчаване работата на администрацията и педагогическия екип. Това е една от ползите, които отчетоха училища като нашето, въвели облачни технологии в обучението и управлението на образователната институция.

Oт тази година ще приемем и въведем технологичен план за постепенно  внедряване на технологиите в класната стая, с което е свързана и една от иновациите в училище. Предстои и сертифициране на екип от учители към Google.

Училищата в облака вече разполагат със сайт, който съдържа информация за практическите стъпки за въвеждане на иновацията, полезни насоки за административния и учителски състав в работата с “облака”, както и за някои инструменти от класната стая на “облачния” учител. Това включва и професионалната социална мрежа – Google Educators Group (GEG)

Сайтът cloud.cct.bg предлага повече информация за събитието.

В началото на октомври 19. СУ”Елин Пелин” ще е домакин на работна среща, на която училищата в облака от София ще споделят опит и ще представят плаформата пред директори и колеги от училища, които желаят да се присъединят към нас.

Вече сме в ОБЛАКА! Успешен старт колеги!